Zelf een beter veiligheidsplan schrijven voor uw evenement

Afgelopen maanden hebben een groot aantal evenementen organisatoren gewerkt aan het schrijven van een beter veiligheidsplan.

Door deelname aan de workshop ‘Schrijf je eigen veiligheidsplan volgens het Nederlands Handboek Evenementen Veiligheid’ hebben zij geleerd om beter risico’s te kunnen inschatten en de samenhang te vinden tussen de verschillende veiligheidseisen.

Een training van drie dagen met daarin alle stappen die je moeten nemen om een compleet beeld te kunnen krijgen van de risico’s die op en rond een evenement kunnen voordoen. Voor veel organisatoren waren de basics wel bekend. Juist de verdieping en de kruisbestuiving tussen de verschillende onderdelen waren verhelderend. Voor andere organisatoren was het heel veel informatie die ze moesten absorberen. Gelukkig konden ze tussendoor aan de slag met deze kennis en kon ik ze daarin begeleiden. Zodat theorie en de praktijk van hun evenement direct samenkwamen en het ook duidelijker werd. Ook de voorbeelden die ik ze kon aanreiken hielpen de organisatoren in hun zoektocht naar de beste oplossingen. Via het Handboek en de aangeleverde richtlijnen en adviezen konden de organisatoren hun keuzes goed onderbouwen. Hierdoor is het veiligheidsplan ook voor de veiligheidsadviseurs van Politie, Brandweer en GHOR een goed leesbaar en beter veiligheidsplan geworden.

Veiligheidsplan

Met veel plezier heb ik de organisatoren mogen begeleiden in het schrijven van hun plan. De input van de organisatoren was ook voor de andere deelnemers een welkome bron van informatie. Er zijn veel vragen gesteld, antwoord gevonden en meerdere ‘near missers’ besproken. Op deze manier is het voor iedereen heel leerzaam om deel te nemen aan de workshop.

Met veel vertrouwen heb ik de kandidaten achtergelaten met hun nieuwe plannen en verwacht dat deze veiligheidsplannen beter zijn dan voorheen.

Als u ook meer wilt weten over hoe u een veiligheidsplan moet schrijven die voldoet aan het Nederlands handboek Evenementen Veiligheid, neem dan contact op met Rob Hermanns. 0642600451 of via rob@robiezs.nl